Skip to content Skip to footer

Изпълнителен директор

д-р инж. Димитър Белелиев

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в областта на енергетиката.

От 2002 г. досега е Председател на Съвета на директорите и прокурист на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката – ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА (ЦЕРБ) ЕАД. До 2010 г. е Изпълнителен директор на „Техенерго” АД, което се занимава с проектиране на енергийно оборудване, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е Председател на Съвета на директорите на „Енергоремонт Варна” АД и „Енергоремонт Русе” АД, както и член на Надзорния съвет на „Енергоремонт холдинг” АД (2007 – 2010 г.).

Д-р инж. Белелиев създава през 2020 г. „АмонРа Енерджи“ АД – един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика на Балканския полуостров. Под негово ръководство за по-малко от 2 години, „АмонРА Енерджи“ АД  се налага като един от най-големите доставчици на соларно оборудване във България и региона.

Д-р инж. Белелиев е Председател на Контролния съвет на най-голямата работодателска организация в България – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (от 2014 г. до момента), Председател на Управителния съвет на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество (от 2005 г.), както и член на Управителния съвет на „Научно-технически съюз на енергетиците в България“ (от 2016 г. до момента).

Д-р инж. Белелиев завършва Техническия университет в София със специалност „Транспортна техника и технологии“. Д-р инж. Белелиев е и магистър по икономика, със специалност „Енергиен бизнес, от Университета по национално и световно стопанство (УНСС) в София. Има докторска степен на тема „Оценка на енергийната сигурност на България“, защитена в УНСС. Автор е на значителен брой публикации по теми, свързани с енергийната сигурност.

Владее английски и руски език.

Biography

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в областта на енергетиката....

Contact Form