Skip to content Skip to footer

До 2026 г. ще бъде новина, ако АЕЦ “Козлодуй” произвежда повече от възобновяемите източници

д-р инж. Димитър Белелиев – председател на УС на БАСЕЛ и изп. директор на АмонРа Енерджи, “Чиста енергия”, 20.09.2023 г.

На 1 август фотоволтаичните централи у нас изпревариха АЕЦ “Козлудуй” по производство на ток с дял от 38,7% при 37,7% за ядрената централа. Това не е неочаквано и тази тенденция както у нас, така и в световен мащаб ще продължава. Светът вижда, че изкопаемите горива стават все по-скъпи, а и са неекологични, така че е логично да се върви към “позеленяване”. Трябва да се разделим с някои по-стари мощности и е смислено да се заменят с нови зелени такива. Това каза д-р инж. Димитър Белелиев – председател на УС на БАСЕЛ и изп. директор на АмонРа Енерджи в предаването “Чиста енергия” с водеща Вероника Денизова.

“Зелените мощности са безкрайно много. Според мен тяхната реализация ще се забави по чисто технически проблеми, които не могат да бъдат решени само с желанието на инвеститорите, така че аз предполагам, че в рамките на 1/ 1,5 години ще се удвоят мощностите, които в момента има в България и съвсем логично ще ни учудват обратните данни – когато АЕЦ ще превишава зелената енергия. Според мен от 2025/2026 г. ще бъде новина, когато АЕЦ “Козлудуй” произвежда повече от възобновяемата промишленост.”

Според Белелиев България има нелоша разпределителна система и система за организация на потреблението на електрическа енергия. Това, което трябва да направим обаче, е да създадем ред в това къде и как да се изграждат такива системи. По думи на госта зелената енергия е много добре развита в западноевропейските държави, затова ние трябва да черпим от опита им и да не допускаме техните грешки.

“В България залитаме към големи проекти и аз мисля, че това ще доведе в бъдеще до негативни процеси. На първо място има голяма опасност да станат тежест за системата, тъй като тяхното балансиране ще бъде много трудно. На второ място – пиковете и спадовете в цените ще се задълбочат и оттам има голяма вероятност тези проекти да станат финансово неизгодни за техните инвеститори и това ще опре до крайния потребител. Така че според мен в системния оператор трябва да седнат и да изготвят една сериозна стратегия, която да предложат на обществото за обсъждане.”

Освен у нас АмонРа Енерджи оперира и на други пазари като Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония и т. н. В тази връзка Белелиев споделя, че страната ни има добри съоръжения и донякъде добра мрежа, но въпреки това останалите държави се развиват по-бързо и ефективно от нас.

Целия коментар гледайте във видеото.

Leave a comment