Skip to content Skip to footer

Соларните централи и силата на компетентността

Соларните централи се радват на силен инвестиционен интерес, като си проправят път и чрез европейските програми, които подпомагат изграждането на такива мощности. „АмонРа Енерджи“ АД работи по създаването на своята логистична база в Шумен.

Очакванията са през втората половина на тази година да започнат строителните дейности. „Това е постижение, защото по-големите складови площи ще допринесат за по-големи налични количества стока, което ще позволи по-бързо обслужване на партньорите и клиентите “, коментира Кирил Белелиев, директор „Доставки и продажби“ и член на Борда на директорите на „АмонРа Енерджи“. Той отговаря за комуникацията и търговските взаимоотношения с над 15 от водещите световни производители на соларни панели, инвертори и конструкции за фотоволтаични системи, сред които Sungrow Power Supply Co., Ltd. (“Sungrow”), Deye, Growatt, SAJ (инвертори) и единственият производител на соларни панели, листнат на високотехнологичната борса Nasdaq  – Canadian Solar.

Територия

„АмонРа Енерджи“ основно доставя оборудване за големи инсталаторски фирми, както и за чуждестранни инвеститори, които се занимават с монтажна дейност. Компанията има дъщерно дружество, чрез което предлага и ИПС дейност. Тя идентифицира ниши и пазарни сегменти с потенциал на разрастване: Помпени инвертори и контролери, батерии и инвертори, а също зарядни станции за електромобили. Виждат възможности и работят в тази насока, като една от препоръките е да се наблегне на домашните зарядни станции, тъй като електрическите коли се ползват основно в градски условия.

Практики

Конкуренцията в този бизнес расте, но тя основно е между компетентност и некомпетентност. „Преди да възникне проблем, трябва да се търси решение, което да го предотврати. Това става чрез правилното проектиране и точния подбор на оборудването и инсталацията. Масово централите се строят само на базата на препоръки от хора с търговски интерес. Когато възникне проблем и се обърнете към тези, които са го създали, често той е нерешим от тях. В  България настъпи „сляпо време“ за соларните мощности и има стандарти, които се пренебрегват. Те са свързани с елементите, които може да се използват в една фотоволтаична централа.

В Германия са въведени редица ограничения за покривните фотоволтаци и за големината на панелите, които се монтират. Има и изискване в част от случаите те да са двулицеви с цел понижаване на риска от пожар на инсталацията. По-малките панели се закрепват по-добре и това води до по- малко повреди. Когато някой не се придържа към добрите практики, няма как да не настъпи проблем“, обяснява Кирил Белелиев.

Ако търсите най-доброто

Нека всеки с интереси в тази сфера да е информиран, че има лоша практика соларни инсталации да се правят от нелицензирани фирми. Освен това хора и компании, почувствали финансовия резултат от печеливша инвестиция в соларни панели и централи, искат да поставят фотоволтаици, където е възможно и невъзможно – с това също да се внимава. „Добрата „математика“, при която се спестява от покупката на ток, кара мнозина да търсят хибридни решения с цел съхранение на енергия. Цената на основното оборудване падна, цената и на тока вече е значително по-ниска, но има инсталаторски фирми, които все още държат високи цени“, казва още Белелиев. И приканва: „Ако търсите най-доброто на най-добрата цена, се обръщайте към нас и нашите партньори“.

Посока

Треската за монтиране на соларни централи е факт и според „АмонРа Енерджи“ идва момент да се помисли за нови практики, които да позволят на желаещите да инвестират. В Румъния, например, има фотоволтаични кооперативи и може да инвестираш своя малка част в голям парк и така да участваш в този бизнес. Българската компания вече търси диверсификация и разрастване на други пазари.

Leave a comment